Pages2

Saturday, March 12, 2011

Logi Kuasa Nuklear


Prinsip asas kepada penjanaan kuasa elektrik oleh logi kuasa adalah dengan menghasilkan stim untuk memusingkan turbine dan menjana generator dan seterusnya menghasilkan tenaga elektrik. Kita pakai dan bayar bilnya.

Stim tu pula boleh dihasilkan daripada pemanasan air oleh bahan arang batu, minyak, gas atau uranium. Dan logi yang menggunakan uranium ni dikenali juga sebagai logi kuasa nuklear.

Kalau ada generator dan minyak diesel, anda dah punya logi kuasa sendiri. Mungkin guna KUBOTA macam gambar sebelah. Kalau diesel kering generator mati, elektrik kat rumah pun tak ada. Kalau tangki minyak bocor, boleh terbakar atau meletop. Ada cooling system ke?

Bayangkan logi kuasa nuklear yang meletop. 76 tan uranium untuk logi 1000MW. Chernobyl, in Ukrainian, 1986. 60 orang mati serta merta akibat letupan, Greenpeace kata 93K, malahan 200K penduduk terkesan radiasi yang maksimum, dan mati atas pelbagai penyakit. 15 tahun pun kesannya masih terasa dan terlihat oleh manusia. Dan jumlah itu sebenarnya lebih besar. Flora dan fauna juga. (sample report)
Info :
1. http://www.cameco.com/uranium_101/uranium_science/nuclear_reactors/
2. http://harian-hullahup.blogspot.com/2010/12/malaysia-rancang-bina-2-loji-kuasa.html
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_reactor_technology
4. http://www.howstuffworks.com/nuclear-power.htm
5. http://www.whatisnuclear.com/articles/nucreactor.html

No comments:

Post a Comment