Pages2

Tuesday, March 15, 2011

Aku Mahu Pulang

My Ref : C
Youtube : Aku Mahu Pulang - Amuk
Lirik: Bob Loqman

(Tak kiralah manusia bagaimana bentuknya, sifatnya, akhlaknya, semua adalah wayangnya, ciptaanya. Kalau tuhan dah mengapunkannya, kenapa manusia sangat2 sombong menghukumnya. ohhhh... sadis...Kalau pencipta sudah mengkehendakinya, mengapa hamba meminggirkannya. Yang sesat dalam perjalanan, usah diketepikan sehingga hayatnya, dan kamu juga tak tahu rahmat tuhan untuknya bagaimana, dan adakah kita pula bakal akan dirahmati dengan meminggirkan watak2 lakonan2 seperti itu semua. Apa itu?
Jangan terus membenci2. Dengar (jika mahu) dan selami hati mereka, lihat lirik di bawah, dan akan didapati, apa bezanya kita? Sadisss oooo tengok clip Youtube tu....puhhhhhh.... subsubsubhhhh...Lihat minit bermula 4.26....dan kemuncaknya minit 5.07 dan seterusnya minit2 akhirnya. Ada disebaliknya.

Baca juga tentang kisah Abdullah Syarafi di zaman Nabi Musa. Cerita yang sehingga kini, hakikatnya masih terpelosok dalam hati gua. Pemuda tersebut tidak berasa puas hati sekadar beriman begitu saja kepada Allah SWT, malahan timbul keinginan dalam dirinya untuk mengetahui nyata siapakah sebenarnya Allah, Tuhan yang akan disembahnya nanti. Kenapa pemuda itu sebegitu fikiran dan rasa hatinya? Masa tu ada Nabi Musa, dia bersusah payah mencarinya. Salah satu yang dijawab Musa ialah, Lupakan kebaikkan2/jasa2 kau kepada manusia dan lupakan segala amal2 kau kepada tuhan.

Dan, nanti, kamu akan berfikir tentang kehidupan ini. Search lah di google. Malas nak letak link, bukannya susah nak cari. Tak sesusah mencari tuhan pun. Sebenarnya pada gua, inilah juga isihati, tekanan perasaan yang dialami sahabat seawal dakwah Muhammad di Tanah Arab yang gila dan mundur masa itu. Muhammad merobek hati sahabat, diceritakan sejitunya tentang tuhan yang bakal akan disembah oleh sahabatnya itu. Ohhhhh... sadis cerita di sebaliknya. Masa tu ada Muhammad, tapi... hari ini....siapa yang nak dicari?

Cerita pemuda2 itu, ada pada setiap zaman, zaman musa, zaman muhammad, dan juga zaman sekarang, akan pasti ada pemuda2 yang sebegitu jiwa2nya.
Roger.- sulaiman utem)


Gelap malam, pasti terang
Sang mentari, pasti datang
Kesesatan, perjalanan
Rahmat tuhan, menentukan


Berikan ku masa, mencuci dosa
Aku kan pulang, menebus usia
Di musim berlalu, sepi memburu
Memaksa perindu, meruntuhkan nafsu

Dengan khayalan sebuah kehidupan
Jarum suntikan, menjadi pegangan
Menjadi buruan

Terimalah kembali, wajah ini
Jangan terus membenci, sampai mati
Sedang hari berganti, kau mengerti
Sedang masa berganda, kau merasa

Aku manusia, pelakon cerita
Di pementasan, alam ciptaannya

Bukan sengaja, melanggar arahan

Kadang terlupa, watak dan peranan

Aku manusia


Gelap malam.. Gelap malam
Pasti terang pasti terang
Sang mentari sang mentari
Pasti datang pasti datang
Kesesatan kesesatan
Perjalanan perjalanan
Rahmat tuhan rahmat Tuhan
Menentukan menentukan

No comments:

Post a Comment