Pages2

Wednesday, July 13, 2011

Semakan Arah Kiblat

 

Semakan Arah Kiblat Ketika Matahari Istiwa di atas Kaabah

 

      Matahari istiwa adalah fenomena apabila Matahari berada tepat di atas titik zenit sesuatu tempat ketika ia melintasi di meridian tempat berkenaan. Peristiwa ini berlaku apabila nilai deklinasi Matahari bersamaan dengan nilai latitud tempatan.  Matahari akan mengalami istiwa dengan Kaabah, ketika deklinasi Matahari sama dengan latitud Kaabah. Bayang-bayang objek di mana-mana tempat di Bumi yang menerima cahaya Matahari ketika Matahari Istiwa di atas Kaabah boleh menjadi panduan arah kiblat. Ini disebabkan pada ketika itu bayang-bayang objek yang tegak akan menghala ke arah Kaabah.

Istiwa Matahari di atas Kaabah akan berlaku pada 16 Julai 2011 5.28 petang waktu Malaysia.

Umat Islam di Malaysia berpeluang untuk menyemak arah kiblat di tempat masing-masing pada masa tersebut. Semakan boleh dilakukan dengan menggunakan bayang yang ditunjukkan oleh sebarang objek yang tegak lurus seperti tiang bendera, tiang lampu, sisi tingkap, sisi pintu atau sisi rumah.

      Sehubungan itu, marilah kita bersama-sama menyaksikan fenomena ini bagi mendekatkan diri lagi ke hadrat Allah s.w.t dan bertambah taqwa kepada-Nya. Mudah-mudahan kita menjadi orang yang berlumba-lumba mencari kebaikan dan berjaya di dunia mahupun di akhirat.

 

No comments:

Post a Comment